Historikk

Den 3. november 1892 ble DE DØVES SKIKLUBB stiftet, og i 1946 ble tre ulike døveidrettslag i Oslo enige om å slå seg sammen til en idrettsklubb og navnet ble OSLO DØVES SPORTSKLUBB. Vi vil derfor kaste et tilbakeblikk på sportsklubbens virksomhet i disse 100 år.

I 1889 kom den unge norske skiløper Fridtjof Nansen hjem fra sine berømte skiferd over Grønlands innlandsis. Også de døve ble med i denne begeistring for Nansens dåd og for skisporten. Den døve malermester, Axel L. Fleischer, tok initiativet til starten av De Døves Skiklubb.

Axel L. Fleischer måtte først utarbeide utkast til lover og så videre. Først ved et møte i De Døves Forening (idag Oslo Døveforening) den 3 november 1892 ble Skiklubben stiftet og styret ble valgt.

Oslo Døves Sportsklubb er den nest eldste døveidrettsklubb i verden. Symbolet på klubbmerke (se hovedsiden) vises klart og tydelig «Døves» som forteller at døve i Oslo og omegn har egen idrettsklubb.


Boken for alle sportsinteresserte:

«Døveidretten i Oslo gjennom 110 år» begynner med forspillet til opprettelse av De Døves Skiklub høsten 1892, inspirert av polarforskeren Frihjof Nansen, som begeistret hele landet, også landets døve, med sin skiferd over Grønland. Skisport og hytteliv – ut i Guds frie natur – ble ungdommens motto.

Men boka inneholder videre historien om alle de døveidrettslagene som senere oppsto i Oslo og som senere har gått inn i det som i dag er Døves Sportsklubb:

De Døves Turn- og Idrettsforening
Døves Idrætsforening
Døves Sportsalliance
Døves Ungdomslag
Oslo Døves Skytterlag

Videre inneholder boka historie om klubben(e)s hytter, i Lommedalen, Nittedal og på Hafjell. Og naturligvis kan du her lese om en lang rekke triumfer i mange idretter både i Norge og internasjonalt
.

Boka er skrevet av Thorbjørn Johan Sander.

bok

Dersom dere er interessert i å kjøpe en slik bok, kan dette bestilles ved å sende e-post til odsk.no

Prisen for boka koster kr 100,-.